Bu Blogda Ara

Translate

DERS 10: Labirent Oyunu 1 - Scratch Dersleri

 Bu dersimizde, Eğer komutunu kullanarak basit bir labirent oyunu yapacağız. Oyunumuzda karakterimiz, labirenti geçerek çıkışa ulaşmaya çalışacak. Yanlışlıkla duvarlara değerse ilk başladığı noktaya geri dönecek.

Bu oyunda öncelikle sahnemizi ayarlamamız gerekiyor. İsteyen aşağıdaki sahne resmini indirerek kullanabilir. İsteyen de kendi sahnesini oluşturabilir.

Önce üzerine tıklayın, sonra indirin.




Sahnemizi ayarladık. Şimdi sıra, labirentte dolaşacak olan karakterimiz ile çıkış noktasındaki karakterimizde. Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere, labirentte dolaşacak karakter olarak (Karakter1) yuvarlak bir daire oluşturdum sadece. Çıkış noktası içinse bir kapı resmi çizdim (Karakter2). İkisi de sahnede karakter olarak var.


Şimdi de sıra geldi kodlamaya. Bu oyunda sadece labirentte dolaşacak olan kırmızı noktaya komut ekleyeceğiz. Kırmızı nokta karakteri (Karakter1) için aşağıdaki kodları ekleyelim.



Yeşil bayrak düğmesiyle oyunumuz başlayacak. Bayrağın altındaki x ve y komutları, oyun başladığında karakterimizin, başlangıç noktasına gitmesi için kullanılıyor. Sürekli döngünün içindeki ilk dört "Eğer" komutu, karakteri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirmek içindir. Beşinci "Eğer" komutu, duvarlara değerse, başladığı konuma gitmesi içindir. Altıncı "Eğer" komutu, Karakter2 ye, yani çıkış noktasındaki kapı karakterine değdiğinde oyunu bitirmek içindir.


Örnek Oyun




4 yorum:

  1. Oyun güzel ama biraz kolay. Daha zor hale getirmek için ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba blogspotuma nasıl scratch projesi yükleyebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.bilisimokulu.web.tr/blog/2019/10/31/sitenize-scratch-oyunu-ekleyin/ buradan bakabilirsiniz

      Sil
  3. bilgisayardan indir

    YanıtlaSil

Mesaj Gönder / Soru Sor

Ad

E-posta *

Mesaj *